Primii pași în Inteligența Artificială (AI) pentru profesori curioși
Asociația TechsoupÎmpreună cu parteneri din România și Europa, am pus la un loc, într-un curs scurt și clar, tot ce ar trebui să știi acum ca educator ca să poți naviga mai bine discuțiile despre inteligență artificială - AI

Despre curs:
Vara 2023 este vara AI. Toată lumea vorbește acum despre inteligență artificială. În scenariile foarte pozitive, este un moment incredibil care va transforma spre bine omenirea și ne va face viața mult mai simplă. În scenariile foarte negative, se vorbește despre finalul omenirii așa cum o știm.
Ce este clar este că nu este o tehnologie de ignorat și că va determina schimbări semnificative, pentru noi și pentru copiii și elevii noștri, în felul în care ne raportăm la societate, tehnologie, viitor, cariere și etică.
Ce este dincolo de scenariile de la extreme? Despre ce vorbim când vorbim despre AI în 2023? Și care sunt lucrurile clare și simple pe care ajută să le știi când intri la clasă sau când vorbești cu elevii tăi și cu colegii tăi? Care sunt cuvintele cheie ale momentului și ce înseamnă ele (ChatGPT, prompt engineering, AGI, LLM, etc.)? Cum putem discerne noi pentru noi și mai ales ajuta elevii noștri să discearnă când vine vorba de aceste tehnologii?
Obiectivele cursului:
Scopul acestui curs este să te ajute să:
- înțelegi și explici concepte de bază în inteligență artificială (AI)
- identifici și înțelegi cuvintele cheie ale momentului din domeniul inteligenței artificiale (AI)
- explorezi și reflectezi la problemele de etică și responsabilitate legate de AI
- explorezi resurse naționale și internaționale care te pot ajuta să duci la clasă AI în mod responsabil și cu sens pedagogic
Cine se poate înscrie:
Orice persoană care predă sau se pregătește să predea la orice nivel de învățământ, indiferent de materia pe care o predă.
Anumite module pot fi mai degrabă imediat utile profesorilor de informatică și TIC care își doresc și să creeze activități cu AI la clasă.
Tipul cursului: în ritm propriu, asincron
Efort estimat pentru finalizarea cursului:
12 ore de lucru, incluzând parcurgerea materialelor de curs, teme, discuții, autoreflecție și evaluări
Recomandare de ritm de învățare:
Recomandăm 30 de minute de învățare de cel puțin 3 ori pe săptămână, cursul poate fi finalizat în cel mult 10 zile de la începere
Absolvire:
Cursanții trebuie să acumuleze 70% din totalul de puncte disponibile ale cursului, parcurgând toate activitățile cursului, evaluările fiecărui modul și cea finală. Toți participanții care îndeplinesc condițiile de absolvire primesc diplomă de absolvire a cursului. Cursul nu are credite profesionale transferabile.
Designer instrucțional al cursului: Ana Stamatescu
Cursul este dezvoltat cu sprijinul Romanian-American Foundation și Societe Generale Global Solution Centre Romania.
Partenerii de conținut ai cursului:

- RSF - Romanian Science Festival, romaniansciencefestival.ro (Eliza Casapopol, Andra Sav, Andreea Dan, Bayar Menzat, Matei Bucur)
- Raspberry Pi Foundation, raspberrypi.org (Veronica Cucuiat)
- Code Week, codeweek.eu
- Centrul de Cercetare în Etică Aplicată, ccea.ro (Constantin Vică și Mihaela Constantinescu)
- Expert independent Lidija Kralj, Analist Senior European Schoolnet