linkedin behance facebook instagram odnoklassniki twitter vimeo vk youtube logo-edx
Skip to main content

Proiect: Cetățeanul! pentru profesori de Educație Socială

Incubatorul Civic Digital

Cursul „Proiect: Cetățeanul!” pentru profesori de educație socială vă oferă resursele și ghidarea de care aveți nevoie pentru a planifica, implementa și evalua activitățile didactice de la Educație pentru cetățenie democratică (Educație Socială la clasa a VII-a), pe parcursul întregului an școlar.

Despre curs:

Cursul „Proiect: Cetățeanul!” pentru profesori de educație socială vă oferă resursele și ghidarea de care aveți nevoie pentru a planifica, implementa și evalua activitățile didactice de la Educație pentru cetățenie democratică (Educație Socială la clasa a VII-a), pe parcursul întregului an școlar. 

În cadrul acestui curs, veți descoperi metoda de învățare în 8 pași bazată pe proiect „Proiect: Cetățeanul!”, recomandată de Ministerul Educației în programa școlară, cu ajutorul căreia vă veți implica elevii în activități de învățare legate de aspecte reale ale comunității locală, de la identificarea și selectarea unei probleme, la găsirea de soluții și conturarea unui plan de acțiune.

Materiale disponibile: În curs veți parcurge materiale text, veți urmări materiale video explicative, veți răspunde la întrebări de verificare a înțelegerii temelor abordate și veți realiza sarcini de lucru, la care puteți răspunde direct sau pentru care este necesară interacțiunea cu elevii din cel puțin o clasă.

Suport și comunitate: Profesorii care urmează cursul vor fi susținuți în continuare în activitatea profesională de către Institutul Intercultural Timișoara și vor fi invitați să se alăture unei comunități profesionale formată din câteva sute de profesori care au urmat cursuri pe aceste teme în anii anteriori. 

 

Acest curs vi se potrivește dacă:

 • sunteți profesoară sau profesor care predă Educație pentru cetățenie democratică (Educație socială la gimnaziu - clasa a VII-a);
 • căutați resurse și sprijin în predarea și evaluarea Educației Sociale la clasa a VII-a, alături de o comunitate de profesori care au testat deja aceste activități la clasă;
 • aveți nevoie să urmați o metodologie compatibilă cu programa școlară, recomandată de Ministerul Educației
 • vă doriți elevi activi, implicați în activitățile școlare care pot avea un impact în comunitate, viitori cetățeni activi ai acestei țări.
 • credeți cu tărie că Viitorul civic e la școală.

 

Obiectivele cursului:

Până la finalul cursului veți reuși:

 • să aveți acces la conținut / concepte relevante pentru dezvoltarea competențelelor pentru cultură democratică ale elevilor, care țin de nevoile elevilor și de contextul în care are loc învățarea;
 • să cunoașteți aspecte metodologice utile pentru organizarea procesului de învățare la Educație pentru cetățenie democratică, inclusiv a celor de învățare bazată pe proiect
 • să descoperiți și să vă consolidați înțelegerea celor 8 pași în care este structurată metoda Proiect: Cetățeanul!
 • să reflectați la modul în care se pot planifica și realiza activitățile didactice astfel încât acestea să răspundă cerințelor programei școlare
 • să înțelegeți și să argumentați relevanța activităților de învățare bazate pe proiect pentru dezvoltarea competențelor pentru cultură democratică ale elevilor 
 • să aveți încredere să aplicați recomandările metodologice cu cel puțin o clasă de elevi.

 

Cine se poate înscrie: 

La acest curs se poate înscrie orice profesoară sau profesor care predă Educație pentru cetățenie democratică (Educație socială la gimnaziu - clasa a VII-a).

 

Tipul cursului: în ritm propriu, 100% asincron

 

Opțiuni de parcurgere și efort estimat pentru finalizarea cursului:

Puteți parcurge acest curs în diferite moduri, de exemplu:

1. Parcurgeți întregul conținut al cursului și sarcinile puse la dispoziție (efort estimat de 20 de ore), urmând să realizați sarcinile care presupun lucru la clasă cu elevii, atunci când este posibil, pe parcursul anului școlar;

2. Parcurgeți primele două secțiuni ale cursului, care au un caracter general, urmând ca restul secțiunilor să le parcurgeți în paralel cu realizarea activităților cu elevii, timp de 10–12 săptămâni.

 

Absolvire și diplomă: 

Cursul are două niveluri de absolvire:

 • Absolvire de bază, care presupune să parcurgeți cu succes conținutul și cerințele ce pot fi realizate individual în acest curs.
 • Absolvire completă, care presupune să aplicați activitățile la cel puțin o clasă de elevi și să reflectați asupra aplicării lor. 

 

Echipa cursului:

Experții de conținut ai cursului: echipa Institutului Intercultural Timișoara (Călin Rus, Oana Bajka, Timea Serb). Pentru detalii despre curs, puteți contacta echipa Institutului Intercultural Timișoara prin email edina.meca@intercultural.ro.

Instructional design și implementare pe platforma de cursuri: echipa Asociației Techsoup (Livia Untaru, Adela Beca, Elena Coman)

 

Cursul este dezvoltat în cadrul proiectului Incubatorul Civic Digital.

Incubatorul Civic Digital este un proiect de cetățenie digitală creat și implementat de un consorțiu de 3 organizații neguvernamentale: Institutul Intercultural TimișoaraAsociația Techsoup și Școala de Valori. Proiectul susține educația pentru competențe democratice și cetățenia digitală în România prin pregătirea profesională gratuită a 4500 de profesori și învățători, profesori de educație socială și de informatică și TIC, și intervenția transformatoare în 30 de școli.

Incubatorul Civic Digital se derulează în perioada 1 septembrie 2023 – 31 august 2026 și este un proiect finanțat de Fondation Botnar.

Fondation Botnar este o fundație filantropică elvețiană dedicată ameliorării sănătății și bunăstării tinerilor care trăiesc în orașele lumii. Susținând includerea vocilor tinerei generații și utilizarea echitabilă a inteligenței artificiale și a tehnologiei digitale, fundația sprijină și investește în programe și cercetări inovatoare, reunind actori din diverse sectoare pentru a stabili dialoguri și parteneriate: www.fondationbotnar.org.

Enroll